13.-14. maijā Rauņa ielejā līdz bezspēkam tika nodzītas gan kājas, gan smadzenes (fotostāsts)

Sestdienas rītā pie Vaives dzirnavu drupām sāka rindoties viens par otru glaunāki spēkrati, ka žūrija savu sarūsējušo Opeli aiz kauna aizdzina vairākus kilometrus tālāk, kur par to varētu mēģināt ņirgāties tikai traktori un govis. Viena dalībniece dzīvoja gandrīz kaimiņos, ka varēja atnākt pat kājām. Un kādam bija iebildumi, viņa varēja pasūdzēties savam krust... vectēvam donam Supem, kas jebkuras problēmas ātri atrisināja.


Sākām ar orientēšanās uzdevumu, kur vairāku kvadrātkilometru platībā bija izkliedēti kontrolpunkti ar kartogrāfiskiem, ģeoloģiskiem, hidroelektriskiem un citiem uzdevumiem. Visvairāk punktu deva pareizas atbildes, bet bonusa punkti tika piešķirti arī pieciem ātrākajiem nodevējiem. Pāris meitenes nejauši pagāja garām tālākajam kontrolpunktam un ilgstoši nebija nekur atrodamas, taču beigās Mežamāte viņām parādīja taciņu atpakaļ pie pamātes - žūrijas.

Pusdienlaika karstajā saulē atradām ēnu zem varena Augšdevona atseguma Vaives krastos un sākām risināt Ģeoloģijas uzdevumu, kurā izcēlās Linards Lūsis (Rīgas Valsts 2. ģimnāzija), un turpmāk viņš un Mārtiņš Vīksne (Rojas vidusskola) pārmaiņus plūca treknākos laurus visos turpmākajos uzdevumos, ka pārējiem palika izplūkāts koks un mizas uz zemākajiem pjedestāla pakāpieniem.

Ja šeit tek Vaive, tad kur palicis pats Raunis, kas mums tika solīts Brīvdabas uzsaukumā? Acīgākie jau orientēšanās uzdevumā pamanīja, ka divas reizes nonāca vietās, kur mazākas upītes ietek lielākā - Raunā. Vienā vietā ietecēja mazā Vaivīte, bet otrā - noslēpumainais un vīrišķīgais strauts Raunis. Devāmies nu to meklēt.


Tā kā vairums tūristu Rauni saputro ar Raunas upi un Raunas ciemu, bet Rauņa Skaņokalnu ar Salacas Skaņokalnu, tad gandrīz neviens šurp tā arī neatbrauc un takas jāmin mums pašiem. Toties katrā līkumā atklājās krāsaini devona smilšakmens atsegumi, augstas kraujas virs koku galotnēm, bebra nedarbi un velna izbārstīti laukakmeņi. Lauzāmies vien dažus kilometrus augšup pa straumi, un tad pa otru krastu - pretējā virzienā, pa ceļam risinot mūžīgo uzdevumu ar 91 jautājumu, kas radās pilnīgi spontāni - par visu, kas žūrijai patrāpījās acīs (ne vienmēr pašai žūrijai bija skaidra atbilde uz savu jautājumu). Arī Googles tante nepalīdzēja, jo vietējais Rauņa vells bija uzlicis lāstu gan 5G, gan 4G, gan 3G. Un pat Eirovīzijas un hokeja jaunumi mums gāja secen.


Pa ceļam noskatījām visskaistāko nometnes vietu - zem Rauņa Skaņākalna pārkares. Kamēr "virszemē" saule dedzināja, šeit pirms dažām nedēļām vēl bija sniegs, bet krastos izplūstošie ledainie avotu ūdeņi stindzināja kājas un uz klints kā milzu ekrāna zīmēja ūdens apļus. Tā kā atradāmies Gaujas nacionālā parkā, izpildījām šai dabas aizsargājamajai teritorijai veltītu uzdevumu, noskaidrojot kādus sodus varam saņemt par skrāpēšanu atsegumos vai citām neģēlībām. Paslēpām smagākās mugursomas un devāmies tālāk, meklējot orientēšanās kartē iezīmēto vistālāko tiltiņu pie vistālākās klints.


Galapunktā gan "tiltiņš" izrādījās tikai pārgāzts koks, kas orientēšanās kartes autoram šķita gana labs šķērsojums arī orientieristiem, kas neprot peldēt. Ar pēdējiem spēkiem jau vieglā krēslā pa otru krastu atgriezāmies nometnes vietā zem Rauņa Skaņākalna un izpildījām pēdējo - Iezemiešu uzdevumu.  Kamēr žūrija laboja dalībnieku atbildes un rēķināja punktus, tikmēr skolēni kurināja ugunskuru, vārīja makaronus un ik pa laikam izkliedza dažādus vārdus un ausījās, ko tiem atbildēs Skaņākalna atbalss.

Foto: Brīvdabas laureāti, dalībnieki un Morics makaronos maisa savu svaigi nomedīto ezi.

Līdz ar makaroniem sarēķinājām arī Brīvdabas laureātus:

  • Linards Lūsis (Rīgas Valsts 2. ģimnāzija, 11. klase) 93 punkti - I godalga*
  • Mārtiņš Vīksne (Rojas vidusskola, 11. klase) 92 punkti - I godalga
  • Eduards Robežnieks (Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzija, 11. klase) 84.5 punkti - II godalga
  • Jānis Oto Veismanis (Ādažu vidusskola, 10.  klase) 10 Vidzemes 55.5 punkti - III godaga
  • Gatis Zlojs (Siguldas Valsts ģimnāzija, 10. klase) 55 punkti - III godaga
  • Arta Supe (Cēsu Valsts ģimnāzija, 10. klase) 53 punkti - III godaga

* Šīs "godalgas" atspoguļojas tikai klātienes diplomos un balvās, savukārt oficiālajā rezultātu tabulā saglabājas oficiālās "vietas klasē", kas redzamas arī digitālajos diplomos.

Oficiālie rezultāti apskatāmi un diplomi ikvienam dalībniekam lejuplādējami šeit (lapā "Latvijas brīvdaba": https://ej.uz/rez-22-23


Nakts melnumā pie ugunskura gaismiņas vietējais akordeonists Armands izmantoja šo dabas veidoto akustisko brīnumu - Skaņākalna koncertzāli, lai turpinātu pētīt Latvijas ģeogrāfiju mūsu tautas dziesmās. Piemēram, Rozenštrauha melodijā "Tur kur Gauja, tur kur Rauna..." katrā nākamajā pantā katram dalībniekam vajadzēja turpināt ar sava dzimtā novada upēm, kanāliem un grāvjiem.


Otrajā rītā, palikuši bez televizora un hokeja, dalībnieki sāka jukt prātā un paši nodibināja savu Latvijas Alpīnā futbola federāciju jauktajiem pāriem, kur vecie ar 12:5 sagrāva jaunos, izmantojot laukuma slīpumu, acīs spīdošo un pērnos latvāņus. Savukārt Starptautiskās zābakmešanas asociācijas finālā vistālāk zābaku meta Eduards (26 m) un Reina (15 m), saņemot prestižo pieneņpūku trofeju.


Noslēguma ceremonijā brāļu Gri... Kleperu nežēlīgo ludziņu "Sarkangalvīte un vilks" uzveda Rauņas tautas teātra trupa. Mednieka lomas atveidotājs Morics savā tēlā bija iejuties jau vairāku gadu garumā, iegūstot pat septiņas medību ieroču atļaujas.


Divu dienu garumā dalībnieki vēroja, kā viņu biedri izceļas vai izgāžas dažādās situācijās, nominējot tos dažādiem goda tituliem. Balsojumā titulus ieguva:
  • Misters JĢS - Jānis Oto
  • Miss JĢS - Reina
  • Cundurs - neveiksmīgā Rauņa šķērsotāja Arta un viņas slapjie zābaki
  • Atraktīvākais dalībnieks - kovbojmeitene Linda
  • Viduvējākā viduvējība - absolūtais uzvarētājs Lindards, kas vienīgais sasniedza viduvēju rezultātu
  • Latvietis praktiskais - malkas vedējs un ugunskura kurinātājs Eduards
  • Rauņa bieds - mednieks Morics un pašvaldības policists Mārtiņš
  • Rauņa telefoncentrāle - hokeja reportieris Emīls

Pateicamies Brīvdabas atbalstītājiem:

  • "Latvijas Valsts Meži"/Mammadaba.lv
  • Kartogrāfijas uzņēmums "Jāņa Sēta"
  • Latvijas Universitāte

Uz tikšanos rudenī - nu jau 2023./2024. mācību gada sezonā!

Visas oriģinālās fotogrāfijas skatāmas/lejuplādējamas šeit: https://photos.app.goo.gl/gtBRPZ2V8V8gsXvFA

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

JĢS pirmā sezonas nodarbība jau sestdien - Latvijas ģeogrāfijas olimpiāde

Latvijas 48. Atklātā ģeogrāfijas olimpiāde 4. novembrī (2023)

Ģeogrāfijas 35. valsts olimpiāde