Latvijas rezultāti iGEO, Jaunā JĢS sezona un Priekšsacīkstes

 

Vasara galā un jau ar asiem elkoņiem mūsu dzīvēs ielauzies rudens un reizē ar to jaunā Jauno Ģeogrāfu skolas sezona visā Latvijā.

Pērnā sezona dažiem jaunajiem ģeogrāfiem turpinājās arī pēc maija Brīvdabas, kad lieliski rezultāti un pat pirmās vietas un citas godalgas tika gūtas Baltijas un Pasaules Ģeogrāfijas olimpiādēs (Par Baltijas Ģeogrāfijas olimpiādi vairāk lasiet šeit).

iGEO 2017 – Pasaules Ģeogrāfijas olimpiādē, kas šogad norisinājās Serbijā, Belgradā, tika sasniegts lielisks rezultāts. Arī daļa JĢS žūrijas mēroja dažus tūkstošus kilometru tālo ceļu, lai varētu atbalstīt mūsu dalībniekus, tāpēc vēl lielāks prieks Latvijas jauniešu spējas un padarītā darba rezultātu vērot klātienē, kad visi Latvijas izlases dalībnieki iegūst medaļas! Sudrabs - Mārtiņam Robežniekam  un Iļjam Belovolovam. Bronza - Rihardam Borskim un Ansim Bernardam. (Par Pasaules Ģeogrāfijas olimpiādi vairāk lasiet šeit). Jāpiezīmē, ka visi jaunieši ir arī JĢS dalībnieki, no kuriem daži turpinās startēt arī šajā sezonā. Varbūt sagaidīsim vēl nepieredzētas titānu cīņas?..

Pirmā JĢS Latvijas ārēs nodarbība jau notikusi – Latgalē par salu ģeogrāfiju 23. Septembrī uzvaras laurus plūcis Ērikas Kasparenoks no Rēzeknes 5. Vidusskolas 30. septembrī Valmierā par Pierīgas reģiona čempionu - Rinalds Rozenfelds. Drīz tam arī sekos nodarbības Kurzemē un Rīgā, kam varat sekot mūsu kalendārā.


Nodarbību tēmas jau izlemtas visai sezonai. Šogad, blakus jau tradicionālajām kārtām, konkrētāk apskatīsim arī to, kas notiek aiz Zemes polārajiem lokiem gan Ziemeļos, gan Dienvidos, taču jau 2018. gadā iestūrēsim pasaules lielākajās un mazākajās pilsētās un to urbānajā vidē.

Pirmā nodarbība gaidāma jau 7. Oktobrī, kad uz Latvijas 42. Atklātās olimpiādes Priekšsacīkstēm gaidīsim visu vecumu jaunos ģeogrāfus no visas Latvijas, lai cīnītos par ceļazīmēm uz pašu Latvijas Atklāto ģeogrāfijas olimpiādei novembrī.

Vina no lietām, kam šīs sezonas sākumā vērts pievērst uzmanību, ka sezonu sāksim ar nelielām izmaiņā nolikumā par Skolu kopvērtējuma punktu piešķiršanu (visu nolikumu varat lasīt šeit). Turpinājumā, neliels izvilkums par to, kas un kā... :

  • Pilnus (100%) no nodarbībā iegūtajiem punktiem skolai sniedz tikai 6 tās labākie dalībnieki, neatkarīgi no viņu iegūtās vietas nodarbības individuālajā kopvērtējumā.
  • Nākošie 4 labākie dalībnieki (7-10 vieta nodarbībā skolas ietvaros) skolu kopvērtējumā sniedz tikai 50% no nodarbībā iegūtajiem punktiem. Piem. ja skolu pārstāv 7 dalībnieki un 7. nodarbībā ieguvis 30 punktus, skolu kopvērtējumā no tiem "pārskaitīti" tikai 15 punkti. Tāpat arī 8.,9.,un 10. vieta skolā.
  • Tie dalībnieki, kas pārstāvot savu skolu nav iekļuvuši savas skolas top10, sezonas punktus skolai nesniedz, bet vēl jo projām saņem un cīnās par vietām individuālajā kopvērtējumā.
Piemērs. Inciema 3. vidusskola ar ģeogrāfijas skolotāju Jāni G. uz parastu JĢS nodarbību ir ieradusies ar 12 dalībniekiem. Individuālajā kopvērtējumā tie attiecīgi ieguvuši: 1. - 80p, 2. - 75p, 3. - 75p, 4. - 50p, 5. - 32p, 6. - 30p, 7. - 28p, 8. - 25p, 9. - 21p, 10. - 15p, 11. - 13.p, 12. - 9p. 
Vadoties pēc šāda iznākuma, sezonas punkti skolai tiek ieskaitīti šādi:
1.-6. vieta - 100% = 80+75+75+50+32+30 = 342p
7.-10. vieta - 50% = (28+25+21+15)/2 jebšu 14+12,5+10,5+7,5 = 44,5p
11. un 12. dalībnieks pēc rezultāta no skolas (kā arī visi nākošie, ja tādi būtu) punktus skolai kopvērtējumā nenes.
Rezultātā Inciema 3. vidusskolas skolēni par prieku Jānim G. un savai skolai kopvērtējumā par šo nodarbību ir nopelnījuši 342+44,5 = 386,5 punktus

 

Kāpēc esam pieņēmuši lēmumu par šādām izmaiņām? Iemesli ir vairāki, bet pēc būtības – Iedrošināšana, Intriga un Kvalitāte.

Ņemot vērā pēdējo gadu tendenci, ka lielāko dalībnieku skaitu nodrošina tikai dažas skolas un dalībnieku skaits no katras nākošās skolas samazinās teju ekspotenciāli, tāpēc ar šo soli centīsimies pirmkārt iedrošināt mazākās skolas nebaidīties sūtīt “cīņā” vairāk dalībnieku, kas spētu gūt labus punktus, nebaidoties no konkurences ar lielajām skolām, kas līdz šim guva spožus rezultātus skolu kopvērtējumā pateicoties milzīgajam pārstāvju skaitam. Centīsimies palīdzēt mazajiem, nedaudz nobremzējot lielos.

Ceram ne tikai nedaudz palielināt dalībnieku skaitu no līdz šim trūcīgi pārstāvētajām skolām, bet šādi uzkurināt jaunas intrigas ne tikai dalībnieku, bet arī skolu kopvērtējumā, kas pēdējos gados bijis diezgan vienmuļš.

Treškārt, ne mazāk svarīgi arī saglabāk kvalitāti uzdevumos. Vāja konkurence, vāji rezultāti, maz punktu, vieglāki udevumi un tā teju uz apli. Vēlamies, lai ir interesanti ne tikai spicākajiem JĢS čempioniem, bet visiem dalībniekiem, kuri gan katrā nodarbībā gan ierodas, gan  aiziet ar jaunām zināšanām un spējām. Ceram uz labākiem punktiem katrā kārtā un  augstvērtīgāku kopējo rezultātu, kas piespiedīs žūriju ne par velti veidot kvalitatīvu un interesantu saturu visiem dalībniekiem.

DIVAS SVARĪGAS PIEZĪMES!

  • ·         Šīs izmaiņas nekādi neattiecas uz individuālo dalībnieku vērtējumu, kur cīņa vēl jo projām turpinās kā par pirmo, tā par divdemsit pirmo un simtu pirmo vietu kopvērtējumā.
  • ·         Jaunajai Skolu kopvērtējuma punktu skaitīšanas sistēmai noteikts pārbaudes laiks līdz 2017. gada beigām. 2018. gada sākumā ziņosim par kaut kādām vai nekādām izmaiņām. Ja būs vajadzība, pārrēķināsim arī iepriekšējo sezonas nodarbību punktus, tāpēc uztraukumam nav pamata.


P.S.

Vēlreiz par JĢS sezonas atklāšanu Rīgā...

Nodarbība: Priekšacīkstes

Laiks: Sestdiena, 2017. Gada 7. Oktobris (07.10.2017), plkst. 10:00.
Vēlams laikus reģistrēties, jo sākam tieši 11:00.

Vieta: Rīga, Torņakalns, LU Dabaszinātņu Akadēmiskais centrs „Torņakalns”, Jelgavas iela 1

Nepieciešams: Rakstāmpiederums (pildspalva vai tml.),  Dalībasmaksas piederums 1.50 EUR apmērā, kaut kādas zināšanas vai vismaz alka pēc tām, vēlme izmēģināt kaut ko jaunu, ja JĢS būsi pirmo reizi, labs garastāvoklis, utt.

Kad beigsim? Cerams ātrāk nekā parasti, tāpēc nāciet laicīgi.

Vai dos ēst? Diemžēl nē, bet būs aptuveni stundu garš pusdienas pārtraukums kaut kad pa vidu.

Tu neko nesaproti un Tev bail? Uztraukumam nav pamata! Iesaku izlasīt nolikumu un sazināties ar kādu no žūrijas dalībniekiem (kontakti). Jebkurā gadījumā, pat ja vienkārši ieradīsies uz Priekšsacīkstēm, žūrija tev visu izstāstīs, palīdzēs un Tev būs gatavs plāns superīgai sestdienai.

Uz tikšanos jau 7. oktobrī!


P.S.S.  Seko un pievienojies mums Facebook'ā un citos soctīklos.

Jauno ģeogrāfu skola / School of Young Geographers

Vidzemes un Latgales Jauno ģeogrāfu skolas (VJĢS un LJĢS)

Patiesā cieņā,
Egila Birznieka JĢS, VJĢS, KJĢS žūrijas pārstāvis, uzdevumu veidotājs - Leopolds van der Buhenvalds

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

JĢS pirmā sezonas nodarbība jau sestdien - Latvijas ģeogrāfijas olimpiāde

Latvijas 48. Atklātā ģeogrāfijas olimpiāde 4. novembrī (2023)

Ģeogrāfijas 35. valsts olimpiāde